Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 43 varer.

Syrah er en af de helt store druesorter, der efterhånden er plantet i hele verden. Vinene der produceres på druen, varierer kolossalt efter land. I Frankrig benyttes den i Rhône, hvor der laves komplekse vine, mens den i Australien laver tunge og næsten sorte vine, der ligger milevidt fra dem i Rhône. Fra Californien kommer en helt tredje variant, der er mere balanceret end australien, men langt blødere end dem fra Frankrig.

Syrah i verden

På trods af at Syrahs næsten kan findes over alt på kloden i dag, er den faktisk temmelig følsom overfor klimaet. I Rhône er det kun i de bedste egne den har ideele betingelser. Her ses den primært i Nordrhône, hvor den til gengæld egenhændigt står bag de bedste af vinene. Veldrænet stenholdig jord er med til at holde på varmen i Nordrhône. De to betingelser opfyldes Côte-Rôtie og Hermitage, der også er blandt de absolut dyreste vine fra Rhône.

Anderledes er det i Australien. Her er der ofte sol og varme nok. Udfordringen er undgå overmodning, hvilket giver sødekvabsede vine uden syre. Men i bestræbelserne på at skabe en national Côte-Rôtie, blev der i 1980 og 1990'erne plantet en masse Syrah i Australiens koldeste egne. Det viste sig overraskende nok, at var for koldt her. I stedet for at blive til komplekse vine, førte det til lettere grønne vine. De bedste Syrah-vine i Australien kommer fra meget gamle vinstokke iBarossa Valley.

Smagen af Syrah

I alle tilfælde bidrager Syrah til en intens farve og smag. Derudover er der to arketyper af indenfor smag og stil af Syrah, som repræsenteres af henholdsvis Nord Rhône og Australien. I Nord Rhône er tanninerne markante ogeftersmagen er ganske tør. Smagsmæssigt er druenmineralsk og minder bærmæssigt om morbær, ofte krydretmed frisk sort peber og brændt gummi. Man bruger jævnligt ordet animalsk og kødfuld, selvom det kun er Pinot Noir og Mouvèdre der er ægte animalske.

De oversøiske varianter, med Australien i spidsen, er tilgengæld mere koncentrerede, sødere og har mere frugt.Viskositeten har ligeledes fået et nyk og vinen til nærmest virke tyk. Smag de to op i mod hinanden og det er næsten svært at tro at det er samme drue. Hvor den oversøiske variant næsten kan virke for sød og fed, kan den i Rhône virke voldsomt tør og animalsk. I mellem de to yderpoler dyrkes der Syrah stort set alle andre steder. Klimaet er afgørende for, om vinen hælder til den sødladende side eller den mineralske.

 

Duftnoter for Syrah

Solbær, Ribs, Blåbær, Brombær, Viol, Trøffel, Lakrids, Peber, Kød

Varer sidevis

Varer sidevis