Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er ingen varer

Vin og mad

Vin og mad er to naturlige ledsagere, og når de passer sammen, går alt op i en højere enhed: Vinen smager fantastisk, og den får bare maden til at smage endnu bedre. Win-win! Men hvordan finder man lige ud af, hvilken vin, der passer godt til den mad, man skal til at kokkerere? Et godt tip, som altid er værd at huske: Match intensiteten i vinen med intensiteten i maden – på den måde skabes en god balance. Eksempelvis er kraftig vin god til kraftig mad. Her får du en lynguide til, hvordan du finder vinen til maden – og omvendt 

 

Generelt overblik: Vin til….

  • Syreholdig mad:
    Mad med et højt syreindhold – f.eks. retter med tomater – får vine med et lavt syreindhold til at smage flade. Derfor er det en god idé at kombinere syreholdig mad med en syreholdig vin. Gå f.eks. efter en vin fra et køligere klima, hvor druerne ikke er så modne og dermed mere syreholdige. Læs mere om syre i vin.
     
  • Protein- og fedtholdig mad:
    Til madretter med fedtholdigt protein er en vin med et højt tanninindhold et godt valg, fordi den ”renser” ganen, så smagsløgene forstærkes. Gå f.eks. efter en vin på druerne Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo. Læs mere om tannin i vin.

  • Stærk mad:
    En sødlig vin med en lav alkoholprocent serveret kølig vil modvirke den brændende fornemmelse fra stærk krydret mad – f.eks. ved retter med chili. Læs mere om sødme i vin.
     
  • Bitter mad:
    Bitter mad øger bitterheden i vinens tannin, og dette er ikke en smag man som udgangspunkt ønsker at fremhæve. Kombiner derfor bitre madretter med vine, der har lavt tanninindhold og en vis sødme. Læs mere om tannin og sødme i vin.
     
  • Sød mad:
    Sød mad får typisk tørre og syreholdige vine til at smage bitre. Match derfor søde retter med søde vine. Læs mere om sødme i vin.

____________________ 

Kød og vin – ekstra gode match:

Rødt kød – såsom oksekød, vildt og lam:

  • Mellemfyldig rødvin, fx Valpolicella, Zinfandel, Barbera, Merlot, Côtes du Rhône mv. 
  • Fyldig rødvin, fx Cabernet Sauvignon, Malbec, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo mv.
     

Lyst kød – såsom fjerkræ og svinekød:

  • Fyldig hvidvin, fx Chardonnay, Viognier mv.
  • Aromatisk hvidvin, fx Riesling, Chenin Blanc mv.
  • Rosé
  • Let rødvin, fx Pinot Noir, Gamay mv.
     

Fisk – såsom torsk, laks, ørred og helleflynder:

  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
  • Fyldig hvidvin, fx Chardonnay, Viognier mv.
     

Skaldyr – såsom rejer, krabbe og hummer:

  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
  • Fyldig hvidvin, fx Chardonnay, Viognier mv.
  • Aromatisk hvidvin, fx Riesling, Chenin Blanc mv.
     

Østers og muslinger:

  • Mousserende, fx Champagne, Prosecco, Crémant mv.
  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
     

Saltet kød – såsom bacon, pølse og skinke:

  • Let rødvin, fx Pinot Noir, Gamay mv.
  • Mellemfyldig rødvin, fx Valpolicella, Zinfandel, Barbera, Merlot, Côtes du Rhône mv. 
  • Fyldig rødvin, fx Cabernet Sauvignon, Malbec, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo mv.

____________________ 

Ost og vin – ekstra gode match:
 

Friske og salte oste – såsom feta og chévre/gedeost:

  • Mousserende, fx Prosecco, Crémant mv.
  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
  • Aromatisk hvidvin, fx Riesling, Chenin Blanc mv.
     

Delikate og nøddeagtige oste – såsom brie, gruyere, ricotta, mascarpone, mozzarella og swiss:

  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
  • Fyldig hvidvin, fx Chardonnay, Viognier mv.
  • Rosé
  • Let rødvin, fx Pinot Noir, Gamay mv.
  • Dessertvin, fx Sauternes, Portvin mv.
     

Stærke og faste oste – såsom gouda, parmasan, pecorino og cheddar:

  • Mellemfyldig rødvin, fx Valpolicella, Zinfandel, Barbera, Merlot, Côtes du Rhône mv.
  • Fyldig rødvin, fx Cabernet Sauvignon, Malbec, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo mv.
     

Skarpe oste – såsom gorgonzola og roquefort:

  • Fyldig rødvin, fx Cabernet Sauvignon, Malbec, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo mv.
  • Dessertvin, fx Portvin

____________________

Grøntsager og vin – ekstra gode match:

Grønne grøntsager – såsom avocado, broccoli og salat:

  • Let hvidvin, fx Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner mv. 
     

Løg – såsom hvidløg, skalotteløg, forårsløg og rødløg:

  • Fyldig hvidvin, fx Chardonnay, Viognier mv.
  • Rosé
  • Mellemfyldig rødvin, fx Valpolicella, Zinfandel, Barbera, Merlot, Côtes du Rhône mv.
     

Svampe  – såsom champignon, kantareller, karljohan og østershatte:

  • Let rødvin, fx Pinot Noir, Gamay mv.
  • Mellemfyldig rødvin, fx Valpolicella, Zinfandel, Barbera, Merlot, Côtes du Rhône mv.
     

Rodfrugter – såsom gulerødder og pastinakker:

  • Aromatisk hvidvin, fx Riesling, Chenin Blanc mv.
  • Rosé

 

 

Overblik over vintyper

  • Let hvidvin:
    Typisk frisk og tør med god syre og frugtig smag.
    Eksempler: Sauvignon Blanc, Vermentino, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Muscadet, mv.
     
  • Fyldig hvidvin:
    Typisk med en rig og fyldig smag. Sommetider lagret på fade, som giver cremede noter af vanilje og smør.
    Eksempler: Chardonnay, Viognier, Sémillon mv.
     
  • Aromatisk hvidvin:
    Typisk med ”parfumeret” aroma af søde frugter. Kan både være tør og sød i udtrykket. God til krydrede retter – f.eks. indisk eller asiatisk.
    Eksempler: Riesling, Chenin Blanc, Gewürztraminer


____________________

  • Let rødvin:
    Typisk med forholdsvis megen syre og en lidt lysere farve. Ofte med en aromatisk duft.
    Eksempler: Pinot Noir, Gamay
     
  • Mellemfyldig rødvin:
    Gode ”mad-vine”,  som er glimrende til en bred vifte af madretter. Typisk domineret af en frugtig smag af røde frugter.
    Eksempler: Valpolicella blends, Zinfandel, Sangiovese, Barbera, Merlot, Negroamaro, Côtes du Rhône blends mv.
     
  • Fyldig rødvin:
    Typisk med højt tanninindhold, en frugtfyldig smag og en dyb mørk farve. Nydes alene eller til fyldig mad.
    Eksempler: Cabernet Sauvignon, Malbec, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo, Bordeaux blends, Touriga Nacional mv.


____________________

  • Dessertvin:
    Lige fra tørre til meget søde vine. Nydes typisk til desserter og som ”efter-måltidet-glas”.
    Eksempler: Portvin, Madeira, Sauternais, Sherry, Late Harvest mv.


____________________

  • Mousserende:
    Vin med “bobler”. De tørre er bedst til det salte køkken, mens de søde er bedst til det søde “dessertkøkken”.
    Eksempler: Prosecco, Cava, Champagne, Crémant mv.