Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er ingen varer

Hjemmelavet gløgg

4-6 personer

Ingredienser:

  • 1 flaske rødvin
  • Mandelsplitter
  • Rosiner
 
 

Gløggkoncentrat:

  • 2 dl. friskpresset appelsinsaft
  • Skal fra ½ usprøjtet appelsin
  • 2 dl. vand
  • 2 hele kanelstænger
  • 5 hele nelliker
  • 4 hele kardemomme
  • 3 hele allehånde
  • 2-3 spsk. brunt rørsukker
 
 

Pynt:

Fx en appelsinskive, en flage revet appelsinskal eller en stjerneanis.
 

Fremgangsmåde:

Kom vand, appelsinsaft, appelsinskal, alle krydderier og sukker i en gryde. Bring blandingen til kogepunktet og lad det småsimre under låg i ca. ½ time. Tag gryden af varmen og lad den gerne trække under låg i et par timer. Sigt alle krydderierne fra og tilsæt rødvinen og varm stille gløggen godt igennem til en temperatur på ca. 80 grader – gløggen må ikke koge. Tilsæt rosiner og mandelsplitter eller kom dem i glas, hvorefter den dejlige varme gløgg hældes over. Pynt med en tynd skive appelsin eller en stjerneanis og server straks.

___________________________________________________________________________

Coq au vin

4-6 personer
 
Ingredienser:
  • 1 god og lækker hanekylling
  • 1 flaske god rødvin, vi brugte en rød bourgogne
  • 2 løg, hakkede
  • 4 fed hvidløg
  • 5 gulerødder i grove skiver
  • ½ knold selleri
  • 4 nelliker
  • 10 hele peberkorn
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 5 laurbærblade
  • en stor håndfuld persille
  • 100 g. god bacon
  • 250 g. champignon
  • 20-30 perleløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1+1 spsk smør
  • Ca. 2 spsk mel
  • 1 spsk sukker
  • Salt og peber
  • Evt. 1-3 dl hønseboullion
Fremgangsmåde:

Klargør alle grøntsagerne. Hak gulerødderne og kom halvdelen i en skål sammen med grofthakkede løg, knoldselleri i tern og hvidløg. Den anden halvdel af gulerødderne kommes i en skål for sig og sættes til side.

Parter hanekyllingen i 10 stykker, vinger, lår, overlår og halve bryster. Krydr med salt og peber og brun kyllingen i smør og olivenolie i en stor gryde, evt smedejern. Kyllingen skal være godt brunet. Tag kyllingestykkerne op og i den samme gryde sauteres løg, hvidløg, gulerødder og knoldselleri under omrøring i et par minutter. Drys 2 spsk mel over grøntsagerne og lad det stege med et øjeblik under omrøring. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og tilsæt rødvin, timian, laurbærblade, stilkene fra persillen, nelliker og peberkorn. Hvis der er for lidt væske ved, så tilsæt lidt hønseboullion. Kyllingestykkerne må gerne være næsten dækket. Kom låg på gryden og lad den simre for svag varme i 1 – 1 ½ time.

Mens hanekyllingen simre, skæres bacon ud i tynde skiver og steges sprøde men ikke for brune på en pande. Dryp bacon af på et stykke køkkenrulle og steg champignoner og de resterende gulerødder i baconfedtet til de er gyldne og møre. Sæt dem til side sammen med bacon i en skål.

Hvis der sidder lidt branket fedt på panden skrabes det af og der skrues helt ned for varmen på panden. Når den ikke er alt for varm, tilsættes perleløg, 1 spsk. smør, 1 spsk, ½ tsk salt og 1 dl vand. Varm op og kog under jævnlig omrøring indtil løgene begynder at karamelisere. Når løgene er gyldne tages de til side i skålen med champignon.Kom en dl væske fra gryden med hanekylling over på panden og kog den hurtigt af med dette, så det karameliserede lag løsner sig hvorefter væsken kommes tilbage i gryden med hanekyllingen.

Når hanekyllingen har kogt en times tid eller lidt over, så tages kyllingestykkerne op af gryden og sættes til side på en tallerken. Si saucen i en skål og kasser indholdet fra sien. Saucen stilles i en gennemsigtig beholder i køleskabet i 15-20 minutter, og derefter skummes fedtet fra, som lægger sig på toppen. Kom saucen tilbage i gryden og kog den op  uden låg på og lad den gerne koge lidt ind, inden kyllingestykkerne, champignon, gulerødder, perleløg og bacon tilsættes. Varm retten godt igennem og smag til med salt og peber.

___________________________________________________________________________________________________________