Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er ingen varer

Opbevaring af en lukket flaske vin

Når du skal opbevare din vin, er det vigtigt at have for øje, hvilke forhold vinen trives bedst under. Det gælder vine, vi gemmer i huset i længere tid – især lidt dyrere vine med henlægningspotentiale.

Køligt, mørkt og fugtigt

Temperaturlys og fugtighed er de forhold, der har størst indvirkning på optimal – og dårlig – opbevaring af vin.

  • Vin skal opbevares under forholdsvis stabile temperaturer, hvor den ideelle opbevaringstemperatur er 10-13 grader
    Undersøgelser viser, at vin modnes meget hurtigere, hvis den opbevares ved stuetemperatur. Står der eksempelvis på flasken, at vinen kan nydes inden for de næste 4 år, skal den reelt drikkes inden for 2 år, hvis den opbevares ved stuetemperatur. Omvendt må en vin heller ikke opbevares alt for køligt, eftersom det vil udskyde modningsprocessen. Generelt bør en vin ikke bryde med dens naturlige modningsproces, da der så kan opstå fejl i vinen. Derudover er det vigtigt, at vinen ikke udsættes for hurtige eller store temperaturskift – dette kan nemlig påvirke vinen negativt. Undgå derfor opbevaring i køkkenet, hvor madlavning og udluftning varierer temperaturerne.
     
  • Vin skal opbevares mørkt
    Lys påvirker vin negativt under opbevaring. Dette er også årsagen til, at rødvine med et godt lagrings- og henlægningspotentiale ofte har farvede og mørke flasker.
     
  • Vin skal opbevares ved let forhøjet luftfugtighed
    Man bør kun bekymre sig om fugtigheden, hvis man har vine, der skal opbevares og lagres i mange år – mere end 5 år. Det springende punkt i denne sammenhæng er korkproppen. Hvis proppen bliver for tør, kan der komme for megen ilt til vinen, og hvis den omvendt bliver for fugtig, kan der opstå svamp og en grim smag til vinen.
     
  • Gode opbevaringssteder til din vin er således:
    En mørk kælder med let forhøjet fugtighed.
    Et vinkøleskab – gerne med fugtstyring.
    bunden af et skab – f.eks. i soveværelset, hvor der er mørkt og en forholdsvis stabil temperatur trods udluftning. Et skyggefuldt rum i huset – f.eks. mod nord – vil også fungere.



Liggende frem for stående

Som hovedregel skal flasken altid ligge vandret frem for at stå oprejst. På sådan vis holdes korkproppen fugtig og udvidet, så luft ikke kan trænge ind til vinen. Hvis korkproppen tørrer ud, bliver den automatisk mindre, og dermed kan for megen ilt tilføres vinen og medvirke til at modne vinen langt hurtigere.

TIP: Når du opbevarer en vin liggende, bør du altid huske at lade flasken stå oprejst i god tid inden vinen skal serveres og drikkes. Dette gælder især vine af bedre kvalitet, som ofte har et naturligt bundfald. På denne måde sikrer du, at eventuelt naturligt bundfald falder til bunden – dette skaber en langt bedre drikkeoplevelse.


Vine, som drikkes inden for kort tid

Opbevaring af vine, som skal drikkes samme dag eller dagene efter de er købt, behøver man ikke at bekymre sig om. Her er det derimod serveringstemperaturen, der kan spille en rolle for den korte opbevaring – læs mere om optimale serveringstemperaturer her. Er det f.eks. en rødvin, som skal nydes ved stuetemperatur, kan den stilles et skyggefuldt sted i huset. Er det hvidvin, rosé eller bobler kan de stilles på køl, så de er klar til serveringen.