Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er ingen varer

Det perfekte vinglas

Der findes et utal af vinglas med forskellige former og størrelser; nogle er slanke, nogle er store og runde mens andre er en ting derimellem. De mange muligheder er dog ikke skabt for at forvirre dig. Når du skal servere en vin, er det nemlig vigtigt at parre vinen med det rigtige vinglas, eftersom glassets form og størrelse har stor indflydelse på vinens smag og duft. Fortvivl ikke – her får du en guide til, hvilket glas du skal vælge til hvilken vin.
 

Derfor har vinglasset så stor betydning

Glassets kop har indflydelse på vinens aroma-intensiteten, mens kanten påvirker hvor meget vin, der rammer din gane. Disse elementer har stor betydning for, hvordan vinen dufter ogsmager.

  • Et vinglas med en smal kop skaber en mindre overflade, der udsættes for luft, og dermed samles færre aromaer i glasset. Ideel til krydrede og kraftige rødvine.
     
  • Et vinglas med en stor og rund kop samler mange aromaer fra den store overflade. Ideel til delikate og aromatiske rødvine og rosé.
     



Valg af glas ud fra vintype

  • Glas 1: Ideel til mousserende vin
    Den høje glasform og den smalle åbning i kanten bevarer boblerne og den perlende smag i den mousserende vin. Det er dog en stigende tendens, at flere og flere foretrækker at nyde mousserende vin af et hvidvinsglas, så aromaerne kommer mere til sin ret.
    Vintype: Champagne, Cava, Prosecco, Moscato og Asti.
     
  • Glas 2: Ideel til al hvidvin, rosévin samt mousserende vin
    Et hvidvinsglas og dets kop er mindre end et rødvinsglas, og derved begrænses vinens kontakt med luft. Derudover er åbningen ved kanten mere smal. På sådan vis bevares vinens særlige smagsegenskaber.
    Vintype:  Al hvidvin, rosévin samt mousserende vin såsom Champagne og Prosecco

  • Glas 3: Ideel til krydret rødvin og rosévin
    Dette standard rødvinsglas er et godt allround glas. Det har en mellemstørrelse kop, således at vinen ikke udsættes for al for megen luft, og for mange aromaer derved samles og gør vinen for “stærk”.
    Vintype: Rødvin på druerne Sangiovese, Tempranillo, Zinfandel, Syrah, Malbec, Valpolicella Blends, Pinotage, Grenache og Cabernet Franc

  • Glas 4: Ideel til mellemfyldig og fyldig rødvin med et højt tanninindhold
    Glasset har en stor kop, og den store overflade på dette oversized glas samler megen aroma. Glassets form dirigerer vinen ned bagerst i munden. Glasset kaldes ofte “Bordeaux glas”.
    Vintype: Rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordeaux blends, Côtes du Rhône blends, Negroamaro, Nero d’Avola, Montepulciano og Petit Verdot
     
  • Glas 5: Ideel til delikat rødvin, rosévin og meget fyldig hvidvin
    Den brede kop og den store overflade frigiver megen aroma, som samles i glasset. Åbningen i kanten er mere smal, og på den måde samles aromaerne og smagsegenskaberne i glasset i lang tid. Glassets form dirigerer vinen til spidsen af tungen. Glasset kaldes ofte “Bourgogne glas”.
    Vintype: Aromatisk rødvin på druerne Pinot Noir, Gamay, Barbera og Nebbiolo. Aromatisk rosévin og fyldig hvidvin – f.eks. fadlageret Chardonnay.
     


3 gode tips om vinglas 

  • Hvor meget vin skal fyldes i glasset?
    Fyld rødvin til koppens bredeste punkt. Vinens overflade er derved størst mulig, og kontakten med luften frigiver vinens aromaer. Måske synes du ikke, glasset ser ud af meget, men dette giver den absolut bedste vinoplevelse.
     
  • Køb af glas?
    Invester gerne i to forskellige typer rødvinsglas. Hold dig til de glastyper, som passer bedst til de rødvine, du typisk drikker.
     
  • Med eller uden stilk? Stilken har ingen indflydelse på vinens smag eller duft. Vælg derfor ud fra, hvad du synes er pænest eller mest bekvemt at bruge. Et vinglas med stilk er mest klassisk og elegant, mens et glas uden stilk er mere casual og “nemt at tage med”.