Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 29 varer.

Med få undtagelser producerer alle stater i USA vin,Californien står dog for 95% af produktionen, mensWashington og New York står for 4%, hvilket ikke efterlader meget til resten. Klimaet i Californien er køligt og kan derfor ikke sammenlignes med de andre oversøiske lande.

Der laves vin på Franske druesorter, Cabernet Sauvignon,Merlot og Chardonnay, men også Amerikanernes egen darling,Zinfandel. For få år siden blev det dog bevist, at Zinfandel deler DNA med Primitivo fra Italien, selvom ingen af landene officielt vil anerkende slægtskabet.

Prisen er i den højere ende, hvor det er svært at finde en flaske til under 100 kr.Til gengæld er kvaliteten matchende høj, selv de billigste vine giver valuta for pengene.

Amerikansk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

AVA (American Viticultural Area)Modsat Frankrig, Italien og Spanien, garanterer den amerikanske oprindelsesgaranti, hverken druesorter, høstudbytte, alkoholindhold, lagring etc., men derimod kun, at 85% af druemosten kommer fra druer der har vokset på det område som flasken angiver. Hvis området er suppleret af en specifik vinmark, er kravene at mindst 95% skal komme fra vinmarken.

 

Facts om vinlandet USA og amerikansk vin

  • Størrelse: Verdens 4. største vinland (kvantum)
  • Areal: 9,6 mio. km2
  • Indbyggere: 299 mio.
  • Opdeling: 50 stater
  • Bedste region: Californien
  • Primære druesorter: Zinfandel, Cabernet Sauvignon

Underkategorier
  • Californien
    Staten Californien strækker sig over næsten 1.000 km. og svarer arealmæssigt til 3/4 af Frankrig! 90% af amerikansk vinproduktion foregår i Californien. En produktion der alene i Californien er større end den samlede Australske vinproduktion. Alligevel er vine fra Californien og Amerika et sjældnere syn på vinhylden, end vine fra fx Australien. Vin og druesorter Indtil slutningen af 1980'erne, var de dominerende druesorter dem der kendes fra Bordeaux, med Chardonnay, Merlot ogCabernet Sauvignon som de vægtigste. Da vine fra den Nye Verden desuden primært er varietal-vine, dvs. vine udelukkende lavet på en enkelt druesort, begyndte det efterhånden at kede forbrugeren og vinsalget faldt. Nye fragmenter udsprang, deraf de berygtede Rhône Rangers og Cal-Ital, der henholdsvis lavede vin på druesorter fra Rhône og Italien. Pludselig blev vin på Syrah, Viognier, Sangioveseog Pinot Grigio at finde på vinhylden.De mest udbredte druesorter i dag er:Cabernet Sauvignon Chardonnay Merlot Pinot Noir Sauvignon Blanc Syrah Zinfandel  I dag er flere og flere producenter begyndt at lave vin efter Europæisk forbillede. Det er kølig og kompleks vin, i modsætning til den typiske stil fra den Nye Verden, der er frugtdrevet. Det stabile og varme klima garanterer, at druerne altid kan modnes, men også overmodnes. Det bringerfrugten frem og den mineralske stil tilbage. Dernæst giver det en naturlig høj alkoholstyrke, der typisk ligger over 13,5%. Ydermere er malolaktisk gæring og brugen affadlagring meget udbredt, hvorfor en Chardonnay altid vil være stilmæssigt langt fra en fransk Chablis. Klima og geografi Klimaet i Californien er mangfoldigt. Der er således sbåde bjerge, tågede kystlinjer, brændende ørkenområder og frugtbare dale. Vinenes stil afhænger derfor også af, i hvilket klima vinmarkerne er anlagt. Generelt hersker der etmiddelhavsklima, men der er også områder medkontinentalklima. Der er fem overordnede vinregioner, hvoraf de tre ligger ud mod kysten, for at nyde godt af havets afkølende egenskab. De to bedste regioner er North Coast og Central Coast. Under North Coast finder vi to af de mest kendte vinregioner for amerikansk vin, nemlig Napa og Sonoma. Historie Der har været dyrket vin i Californien siden det 18. århundrede. De første vinstokke blev bragt dertil af spanske kolonister. Vinen skulle, som så mange andre steder, benyttes til reliøgse formål. Vinstiklingerne kom fra Mexico og var efterkommer af den blå drue, som den blev kaldt. Senere gik den under navnet missionærdruen. Det var den dominerende sort helt frem til det 19. århundrede. Næste fremskridt kom sammen med den store guldfeber i midten af det 19. århundrede. Det bragte en sand strøm af nybyggere til landet, fra alle verdenshjørner. Det skabte en stor efterspørgsel efter vin. Denne nye efterspørgsel skabe et helt nyt vinmarked, der opblomstrede i det nordlige Californien omkring Sonoma County og Napa, der i dag er de to vigtigste vinregioner. Samtidig blev nogle af Californiens ældste vinproducenter grundlagt, herunder Charles Krug Winery, Buena Vista Winery, Inglenook Winery og Schramsberg Vineyard. I slutningen af det 19. århundrede nåede den frygtedephylloxera til Californien. Vinstokkene døde, vinmarkerne blev destrueret og en stor del af de mindre producenter måtte dreje nøglen om. Da pesten ramte Californien et godt stykke tid efter den havde hærget Europa, var kuren med podning kendt. Vinmarkerne blev forholdsvist hurtigt reetableret og samtidig benytte de californiske landmænd chancen til at udvidde produktion og plante nye og bedre sorter. I starten af det 20. århundrede var der således omkring 300 druesorter i spil på de omkring 800 vingårde. I perioden 1920-1933 blev der indført et spiritusforbud under navnet det noble eksperiment. I denne periode blev fremstilling og salg afalkohol forbudt. Vinmarker og kældre skulle destrueres. Kun de producenter, der kunne omstille sig til en alkoholfri produktion, eller levere til kirken, overlevede. Da forbudet ophørte, var der kun 130 vinproducenter tilabe. Den californiske vinproduktion var nu to gange blevet slået tilbage til start, indenfor et halvt århundrede. Herefter tog det lang tid at genetablere den californiske vinindustri. I 1960'erne var californisk vin primært synonym med sød portvinsagtig vin, lavet på Carignan og Thompson Seedless druesorterne. Stille og roligt blev der dog opbygget en kreds af ambitiøse vinmagere, som fokuserede på kvalitet gennem de nyeste fremstillingsmetoder. Den støt stigende kvalitet, som staten kunne præstere, begyndte at give genlyd udenfor Californien og for alvor på verdenskortet efter den legendariske Pariser-smagning i 1976. Her slog to vine fra Napa topvine fra Bordeaux og Bourgogne af pinden, som både dengang og i dag, regnes for nogle af verdens absolut bedste vine. Læs mere om Pariser-smagningen nederst på siden. Judgment of Paris var en blindsmagningskonkurrence arrangeret i 1976 af den franske vinkøbmand Steven Spurrier, der udelukkende solgte franske vine. Der skulles dystes i to kategorier: Cabernet Sauvignon og Chardonnay. For Frankrigs vedkommende betød det rødvin fra Bordeaux og hvidvin fra Bourgogne. Begge områder regnes dengang såvel som i dag, for to af verdens bedste vinregioner. Amerikanerne stillede med vine fra Napa Valley, Californien. Og de vandt en overraskende sejr, som der stadig skrives og debatteres om i dag. Stag's Leap Wine Cellars årgang 1973 vandt i kategorien Cabernet Sauvignon, med Château Mouton-Rothschild på andenpladsen. Chateau Montelena 1973 vandt i kategorien Chardonnay, medMeursault Charmes Roulot på andenpladsen. Episoden gav genlyd i hele verden, da der ikke blot blev sat spørgsmåltegn ved fransk vins enerådighed på toppen, men også fordi franskmændende selv tog fejl! Dagen var vigtig fordi det pludselig blev tydeligt for enhver, at verdens bedste vin ikke behøvede at komme fra Frankrig, men kunne komme fra den lokale baghave - den slags motiverer til fornyelse og forædling, til gavn for forbrugerne. Tak for det. Druesorter i Californien Alicante, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsault, Garnacha Tintorera, Grenache, Merlot, Petit Verdot, Petite Sirah, Pinot Noir, Riesling, Roussanne, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Syrah, Viognier, Zinfandel
  • New York
    Skiftende klima gør det svært at producere vin i NY, alligevel er der over 120 producenter. Druesorter i New York Baco Noir, Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Noir, Riesling
  • Oregon
    Klimaet i Oregon minder meget om det i Bourgogne, så måske derfor valget faldt på Pinot Noir? Desværre betyder det også, at klimaet er meget ustabilt, hvilket ofte resulterer i tynde oglyse vine, som det kendes fra Bourgogne i dårlige år. Der produceres primært varietal-vine i Oregon. De mest udbredte druesorter er:Pinot Noir Pinot Gris Chardonnay Merlot Riesling  Druesorter i Oregon Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling
  • Washington
    Siden 1970 har Washington været kendt for sine vine påBordeaux-sorterne Merlot, Cabernet Sauvignon ogChardonnay. De bedste Chardonnay kan leve op med dem fraCalifornien, men er generelt lettere. Druesorter i Washington Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Grenache, Lemberger, Merlot, Riesling, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Sémillon, Syrah, Viognier, Zinfandel