Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 12 varer.

Tyskland har de seneste 20 år gennemgået en dramatisk udvikling, der har vendt op og ned på alt, ikke mindst deres noget særegne kvalitetssystem, som bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning. I 1984 blev der solgt flere end 175 millioner flasker af den søde og meget billige tyske Liebfraumilch. Der var bekymrende lav interesse for kvalitet og oprindelse af vinen, bare den smagte ens år efter år, hvilket netop er hvad en Liebfraumilch gør. Det gav Tyskland et image som producent af billige søde hvidvine, primært for ældre og helt unge mennesker.

I dag har markedet ændret sig, der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst efter kvalitet frem for kvantitet. De tyske producenter var sene til at se, eller måske erkende, denne udvikling og fortsatte med at producere billige sødlige hvidvine. Eksporten af Liebfraumilch er i dag næsten halveret og der er kommet lang større fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. Når tyskerne vil, kan de producere vine uden sammenligning, der er perfekte partnere til mad.

Druesorter

Der benyttes omkring 135 forskellige druesorter i Tyskland, hvoraf de 100 benyttes til hvidvin og de 35 til rødvin. Det er med til at understrege, at Tyskland først og fremmest er en hvidvinsnation. Men siden 1980'erne er efterspørgslen efter rødvin steget og 35% af vinmarkerne er i dag tilplantet med rødvinsdruer.

DruesortFarveAndelPopularitet
RieslingHvid22%Stigende
Müller-ThurgauHvid13%Faldende
SpätburgunderRød11%Konstant
DornfelderRød8%Faldende
SilvanerHvid5%Faldende
GrauburgunderHvid4%Stigende
Blauer PortugieserRød4%Faldende
WeißburgunderHvid4%Stigende
KernerHvid4%Faldende
TrollingerRød2%Konstant

Over tid har der været mange udskiftninger i toppen af mest plantede druesorter. Indtil det 20. århundrede var Elbling den mest plantede druesort, den er i dag helt ude af top 10 listen. Herefter blev Silvaner den mest populære, som igen blev vippet af pinden i 1960'erne af Müller-Thurgau, der er en meget højtydende sort. Fra midten af 1990'erne vandtRiesling indpas og besidder i dag stadig tronen.

 

Riesling i Tyskland

De tyske vinmarker er dramatisk anlagt. Det er stejleskråninger der løber langs de kendte floder Rhinen, Mosel ogNahe. Undergrunden varierer i stor stil, hvilket genfindes i vinene, som generelt er meget præget af deres terroir. Riesling er den altdominerende sort. I Tyskland opnår den sit ypperste udtryk. Druen modner sent og det let kølige klima i Tyskland gør, at den ikke bliver overmoden, så den vigtigesyre bibeholdes. Vine på Riesling har en enestående evne til konstant at udvikle sig. Ung Riesling er frisk og mineralskmed syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og en snert fersken. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syrenblødere, vinen får større krop og den bliver mere tør.

Historie

Tysk vitikultur kan dateres tilbage til et sted mellem 1. og 4. århundrede. Ikke meget er kendt omkring den periode og vi skal 1.000 år frem, før vinproduktionen begynder at ligne den vi kender i dag. Spätburgunder kan dateres tilbage til det 14. århundrede og Riesling til det 15. århundrede. I middelalderen voksede den tyske vinproduktion kraftigt og man mener, at den på et tidspunkt var op til fire gange så stor som i dag. De vinregioner der i dag dyrkes, er i store træk de samme som under middelalderen, men antallet af vinstokke og marker er reduceret.

I 1775 blev høsten i Rheingau forsinket, da kureren som skulle skyde høsten i gang blev to uger forsinket. Det resulterede i, at Riesling vinstokkene utilsigtet blev angrebet af ædel råd. Overraskende resulterede dette i delikate søde vine, som blev navngivet Spätlese, der betyder sent høst. I 1787 introducerede man begrebet Auslese og dermed var man igang med af diffentiere mellem de senthøstede druer og grundlagde det tyske prædikat system.

Tysk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

Tysklands seneste vinlov stammer fra 1971. Systemet er markant anderledes end det man benytter i de fleste andre lande.I Tyskland spiller område, høstudbytte, syreindhold etc. ingen rolle for hvor en vin kvalitetesmæssigt bliver placeret. Det eneste der betyder noget, er sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet. Jo højere det er, jo bedre kvalitet - ifølge systemet. Tyskland har nogle af verdens mest nordlige vinmarker, hvorfor fuld modning altid har været et problem. Tanken bag systemet er således, at jo mere modne druerne er, jo mere sukker udvikles der, og jo bedre bliver vinen.Det betyder desværre, at nogle bevidst søger efter druesorter, som giver et højt indhold af sukker, men ikke nødvendigvis giver god vin, frem for at kæmpe med den lidt mere kræsne Riesling, som er landets stolthed.

Klassifikation af tysk vin

NavnFork.KvalitetBeskrivelse
Tafelwein BordvinSimpel bordvin, uden angivelse af oprindelse. Kun ca. 2-3% af al tysk vin havner her.
Landwein BordvinEn kategori til simpel vin med angivelse af distrikt. Skulle modsvare den franske Vin de Pays kategori, men kategorien bruges stort set ikke. Sammen med Tafelwein dækker disse to kattegorier kun ca. 5%.
Qualitätswein bestimmter AnbaugebieteQbAKvalitetsvinKommer fra et af de 13 kvalitetsområder, men har ikke noget nærmere prædikat. Kravene er, at der skal være omkring 60 Oechsle i vinen, det er kun nok til omkring 7% alkohol. For at hæve alkoholstyrkeen tilsættes sukker, jo mere der tilsættes, jo mindre naturligt vin er der tilbage. Vinene er ofte ens år efter år.
Qualitätswein mit PrädikatQmPKvalitetsvinHer må der ikke tilsættes sukker, det naturlige sukkerindhold afgør derfor hvilket prædikat vinen får. Den samme mark kan godt lave vidt forskellige prædikatsvine to forskellige år, alt efter klimaet.

Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvalitetskategori, Qualitätswein mit Prädikat, tilføjes et prædikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen.Vinen skelnes fra hinanden ved at analysere sukkerindholdet i vinen, også kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestmmer altså prædikatet.

Det tyske pradikät system

PrädikatVintypeMin. mostvægtMin. alkohol
KabinettTør vin67-82°Oe7%
Lette og ofte elegante vine, der går fra knastørre til lettere søde. Er vinen tør eller halvtør angives det som henholdsvis Trocken eller Halbtrocken, er den sød, angives dette ikke.
SpätleseSemi sød76-90°Oe7%
Sent høstet, men det er faktisk lige gyldigt hvornår den er høstet, blot den lever op til modenhedsgraden.
AusleseSød83-100°Oe7%
Udvalgt høst. Søde vine der næsten er cremede. Der findes også enkelte tørre Auslese, som ofte er angivet på etiketten.
BeerenausleseSød110-128°Oe5,5%
Sød
EisweinSød110-128°Oe5,5%
Samme modenhedsgrad som Beerenauslese, men her skal druerne have fået frost.
Trocken-beerenausleseÆdel råd, sød150-154°Oe5,5%
Intense og søde vine, der dog er sjældne og derfor også kostbare. Det er sjældent at der går ædelt råd i druerne, hvorfor vinene kun laves 2-3 gange pr. årti.

En Auslese er ikke nødvendigvis bedre end en Kabinett, den er heller ikke nødvendigvis sødere end en Kabinett. Som udgangspunkt følger prisen og sødmen dog Oechsleværdien.

Facts om vinlandet Tyskland og tysk vin

  • Størrelse: Verdens 9. største vinland (kvantum)
  • Areal: 357.000 km2
  • Indbyggere: 82,2 mio.
  • Opdeling: 13 kvalitetsregioner
  • Bedste regioner:
  • Primære druesort: Riesling

Underkategorier
  • Ahr
    Ahr er en af de mindste og mest nordlige regioner i Tyskland, kun overgået af Saale-Unstrut og Sachsen. Rødvin dominerer området med Spätburgunder som den mest udbredte sort. Spätburgunder kræver megen sol, hvilket ikke altid kan opnås i tilstrækkelig grad på så nordlige breddegrader. Af årgangstabellen ses det også, at det kun er ca. hvert andet år der opnås gode vin, med den tilstrækkelige fylde. Rødvinen på Spätburgunder er Ahrs primære produkt, men der laves også hvidvin på Riesling, der er stålsatte og letmineralske, men som ikke kan konkurrere med dem fraRheingau og Mosel. Druesorter i Ahr Müller-Thurgau, Portugieser, Riesling, Spätburgunder
  • Baden
    Baden strækker sig over 400 km., helt ned til den Schweizistiske grænse, parallelt med Alsace. Klimaet og geografien varier fra nord mod syd, hvorfor der er stor forskel på vinene. Det varmere klima gør at druesorter somMüller-Thurgau og Spätburgunder har gode vilkår.
  • Franken
    Franken laver Tysklands bedste hvidvine på Silvaner. Trods mange de mange druesorter der er plantet i regionen, er Silvaner stjernen. Andelen er af Silvaner er dog faldet drastisk ned til nu omkring 20%. Sorten er følsom overforklimaet og kræver derfor de bedste områder.
  • Hessische Bergstrasse
    Hessische Bergstrasse er et lille område på omkring 450 ha. I det område, er der mere end 1000 producenter, dvs. i gennemsnit har de under 1 ha. hver! Vinene, hvadenten de er på Riesling, Müller-Thurgau ellerSilvaner, kan ikke helt hamle op med naboerne Rheingau ogBaden, hvorfor det sjældent er vinene fra Hessische Bergstrasse der fremhæves fra Tyskland. Enkelte vine adskiller sig dog fra denne generalisering og især områdets Eiswein er i god balance.
  • Mittelrhein
    Et af de mindste områder, hvorfra der produceres friske og syrerige vine, som dog sjældent er noget særligt.
  • Mosel
    Oprindeligt hed denne region Mosel-Saar-Ruwer, opkaldt efter de tre floder af samme navn. I dag hedder den blot Mosel. Floden Mosel er 485 km. lang, hvorfor der er stor forskel påkvaliteten, mens stilen er overraskende homogen. De Riesling baserede vine fra Mosel er blandt landets bedste, men det betyder ikke, at de alle er gode. Ej heller betyder det, at alle årgange er gode, der er faktisk stor forskel på årgangene og ikke mindst på producenterne. At købe en god flaske Mosel kræver derfor at man er bekendt med årgangene og ikke mindst går efter en god producent. De bedste underområde, eller bereich, er Saar, Ruwer og Obermosel. Druesorter i Mosel Auxerrois Blanc, Elbling, Müller-Thurgau, Pinot Gris, Riesling
  • Nahe
    Enkelte producenter laver god vin, resten er kooperativer der laver kønsløst vin.
  • Pfalz
    Pfalz, der indtil 1992 hed Rheinpfalz, er med sine mere end 23.000 ha. Tysklands anden største region. Jordbundenvarierer meget, hvilket naturligt påvirker vinene. De sidste 20 år er Pfalz gået fra at lave anonyme vine, til at lave nogle af landets bedste tørre Riesling og ikke mindst rødvine påPinot Noir, som i Tyskland hedder Spätburgunder. Druesorter i Pfalz Dornfelder, Kerner, Müller-Thurgau, Portugieser, Riesling,Scheurebe, Silvaner, Spätburgunder
  • Rheingau
    Rheingau er ikke den største region, men den producerer nogle af Tysklands bedste hvidvin, som kan konkurrere direkte med dem fra Mosel. Det er hvidvine på Riesling som er i højsædet. Vinene fra de bedste marker er kraftfulde,koncentreret og alligevel ganske elegante. De bedste har også et godt lagringspotentiale. Eneste problem med vinene fra Rheingau er, at der er kolossal forskel på kvaliteten. En stor håndfuld producenter har et stærkt navn og producerer virkelig gode vine, men mange andre soler sig i denne success, uden dog at lave vine der matcher. Producenten spiller derfor en væsentlig rolle. Druesorter i Rheingau Müller-Thurgau, Riesling, Spätburgunder
  • Rheinhessen
    Det er i Rheinhessen at masseproduktionen af Liebfraumilch sker. Trods den store økonomiske succes med vinen, har den haft en negativ effekt på Tyskland som producent afkvalitetsvin. Rheinhessen er tysklands størst vinregion, der er derfor også stor forskel på kvaliteten. Druesorter i Rheinhessen Dornfelder, Portugieser, Riesling, Spätburgunder
  • Sachsen
    Hører til Tysklands mest nordlige regioner, hvor frosten truer. Der produceres tørre og syrerige hvidvine. Druesorter i Sachsen Gewürztraminer, Müller-Thurgau, Riesling, Weissburgunder
  • Saale-Unstrut
    Saale-Unstrut hørte til det gamle Østtyskland og er samtidig det mest nordlige vinområde i Tyskland og dermed også i Europa. Det er primært hivdvin der laves. Klimaet er køligt og der er altid fare for frost. Vinene er lyse og har en naturlig lavalkoholstyrke, dog er vinene ganske velafbalancerede og har mere krop end man skulle tro. Druesorter i Saale-Unstrut Kerner, Lemberger, Müller-Thurgau, Portugieser, Regent,Silvaner, Weissburgunder, Zweigelt
  • Württemberg
    Mest rødvin på lokale sorter, der ofte er tynde og kedelige, mens topproducenterne laver kraftige fadlagrede vine. Druesorter i Württemberg Lemberger, Müllerebe, Müller-Thurgau, Portugieser, Riesling, Spätburgunder, Trollinger