Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 21 varer.

Portvinens hjemland på vej mod genoprejsning

Portugal er bedst kendt for sine stærke, søde portvine og forfriskende vinho verde-hvidvine. Men det gamle vinland har været inde i en rivende udvikling de sidste par årtier – nogle taler sågar om en regulær renæssance for landets vinindustri. Således arbejder man i disse år meget dynamisk og målbevidst med udviklingen af de bedste, tørre vine rundt omkring i mange af landets regioner.

Historie

Portugals vinhistorie kan spores helt tilbage til Fønikerne ca. 1000 år f.Kr. Den moderne vinhistorie har dog været tæt knyttet til portvinsproduktionen og samhandlen med England. Portvinen har dog mistet voldsomt store markedsandele de sidste 20 år, og det har betydet, at Portugal har været tvunget til at genopfinde sig selv.

Derfor bliver der selv i portvinens højborg, regionen Douro, i dag produceret mere og mere rødvin til fordel for portvin. De dramatiske stejle marker er plantet med et væld af gamle lokale sorter og har et enormt kvalitetspotentiale, også for tørre vine.

Druer og vine

Der produceres vin fra Madeira i syd til Vinho Verde i nord, og landets omskiftelige geografi giver, sammen med de mange forskellige druesorter, en yderst varieret vinproduktion. De mest kendte regioner udover Douro er Vinho Verde, Madeira, Dão, Alentejo og Bairrada. Regionen Porto er den ældste beskyttede vinregion i verden – produktion og handel har således været reguleret siden 1756.

Underkategorier
  • Douro
    Douro er nok Portugals mest berømte vinregion og hjemsted for såvel portvin som smukke rød- og hvidvine. Regionen tager sit navn efter Douro-floden, der løber igennem regionen og forgrener sig i en række bifloder. Vinmarkerne ligger på stejle skråninger ned til selve Douro-floden. Alsidig produktion Man producerer såvel portvin som tørre vine på de samme druer. Processen er dog meget forskellig. Hvor de almindelige vine både produceres og lagres oppe i selv Douro-dalen, fragtes de unge vine til portvin ned af floden til Vilanova de Gaia ved Porto for at blive fortificeret og lagret til portvin. Regionen deles op i tre sub-regioner: Cima Corgo, Baixa Corgo og Duoro Superior. Duoro Superior er den tørreste, varmeste og højest beliggende på grænsen ind mod Spanien. Cima Corgo er den største sub-region. Den dækker midterstykket af regionen og er området med den største koncentration af producenter. Lavest i regionen og i hierarkiet finder vi Baixa Corgo (baixa = lav), der dækker over marker på det fladere land, som man anser for at være af lavere kvalitet. Klimaet her er mildere, og det regner mere. Jordbund og klima Jordbunden består primært af skiffer, som floderne har skåret sig igennem og skabt dette bjergtagende landskab. Skiffer-jordbunden giver sammen med klimaet og de stejle, højtbeliggende marker vine med masser af dybde, mineralitet og lagringspotentiale. Druer og vine Der dyrkes en bred vifte af lokalsorter. For de rødes vedkommende drejer det sig primært om Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa og Touriga Nacional. Af hvide druer finder vi bl.a. Donzelinho Branco, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato og Viosinho. Der er dog også blevet plantet en del internationale sorter på det sidste.
  • Setúbal
    Setúbal er navnet på såvel en vinappellation og den halvø på den sydvestlige Atlanterhavskyst, hvor den hører hjemme. Regionen er oprindelig berømt for en ganske særlig type af fortificeret sød vin på Muscat-druen. Man mener, at den blev opfundet af Jose Maria da Fonseca, grundlæggeren af et af de i dag stadig mest betydningsfulde portvinshuse. Lidt som portvin Setúbal laves på nogenlunde samme måde som portvin og lagres også på store gamle træfade i mange år inden aftapning. Vinen kan som portvin også være fra en enkelt årgang eller en blanding af flere. Druer og vine I dag producerer man en bred vifte af både røde og hvide vine. De røde druer, der primært produceres på, er Castelão, Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet, Jaen, Touriga Nacional, Alfrocheiro og de hvide druesorter er Moscatel de Setúbal, Arinto, Verdelho, Alvarinho, Viosinho og Loureiro.
  • Vinho Verde
    Vinho Verde dækker både over et område og en genre af vin fra det nordøstlige Portugal på grænsen til Spanien. Direkte oversat betyder Vinho Verde ”grøn vin”, men navnet skal egentlig forstås som ”ung vin”. Regionens hvide, røde og rosé-vine er nemlig produceret ved hjælp af en række særlige metoder og frigives på markedet meget ung, mens den stadig er svagt mousserende. Hvide og mousserende vine Det er den hvide udgave af vinen, der er mest kendt – især på druerne Alvarinho (Albariño) og Loureiro, som vi også kender fra de nordspanske hvidvine. Vinen drikkes inden for et år efter frigivelsen, mens den stadig er let mousserende. Oprindeligt fremkom de karakteristiske bobler naturligt ved en ret ukontrollérbar gæring. I dag tilsættes de i stedet lidt CO2. Vine og druer Vinene er normalt friske, frugtdrevne og ret lette i alkohol. De hvide fremstilles hovedsageligt på druerne Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro og Trajadura. De mindre kendte røde laves på druesorter som Amaral, Azal Tinto, Borraçal, Brancelho, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Ovelha og Vinhão.