Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 39 varer.

Vindyrkning i Australien er et relativt nyt fænomen i forhold til Europa. De første vinplanter kan spores til 1791, men vi skal helt frem til 1950'erne for at finde australsk kvalitetsvinsom vi kender den i dag. Alle vinplanter er af sorten Vitis vinifera importeret fra Europa. Australien har ingen nationale druesorter, ej heller krydsninger eller hybrider. I Australien produceres alle vintyper på en bred palette af druesorter. Der dyrkes vin lige fra aromatisk tør hvidvin til sherrylignednehedvin. Men der dyrkes også vine som er helt sine egne og som ikke findes i resten af verden. Det gælder for ikke-fadlagret Semillon fra Hunter Valley, hedvine på Muscat og Tokay fra Victoria. Hvis man alligevel skal tale om en nationalsort, er det Shiraz. Den står for en fjerdedel af alle de australske vinstokke.

Australsk vin

Da Australien ikke har nogle traditioner at leve op til, har de stjålet det bedste fra den etablerede vinverden. Der er således ingen regler om hvor hvilke druesorter må benyttes, hvordan de skal sammensættes, for at leve op til lokal lovgivning etc., som det kendes fra Frankrig, Italien ogSpanien. Udgangspunktet var Frankrig, hvorfor alle de klassiske druer herfra er at finde. I dag har Australien dog alligevel fundet sin egen stil og har en stor indflydelse på verdens vinscene. Grundet det varme klima, er mangel på sol aldrig et problem. Faktisk er klimaet så stabilt, at de australske vine ligner hinanden så meget fra år til år, at de fleste producenter bevidst ændrer en lille smule pådruesammensætningen, så forbrugeren ikke drikker den samme vin hvert år. Der benyttes kommercielt omkring 130 druesorter i Australien. De 10 mest udbredte druesorter er:

DruesortFarveAndel
Shirazrød25%
Chardonnayhvid18%
Cabernet Sauvignonrød16%
Merlotrød6%
Sémillonhvid4%
Sauvignon Blanchvid4%
Pinot Noirrød3%
Rieslinghvid3%
Grenacherød1%
Mourvèdrerød0,5%


Der benyttes ofte en særlig blanding i Australien, kaldet GSM. Den består af Grenache, Shiraz og Mourvedrè. Det er en blanding der oprindeligt er kendt fra Sydrhône. Grenache er den letteste af de tre druesorter. Den tilfører vinen varme,alkoholfrugt og tannin. Shiraz tilfører farve, rygrad og power, mens Mourvedrè står for elegancen.

Klima

Australien er et stort land, hvor der dyrkes vin i alle stater. Klimaet svinger derfor fra sne til ørken og kan ikke entydigt beskrives. Landet kan opdeles i to zoner, de sydlige staterWestern Australia, South Australia, Victoria og Tasmanien og resten som dækker Queensland og New South Wales. De sydlige stater har et tidligt forår, en tør sommer med temperaturer fra 25-35 grader celcius, efterfulgt af en vinter. Havet spiller en mindre væsentlig rolle, da det er varmere end fx Californien. Temepraturen svinger derfor mindre end for mange andre kystområder. Klimaet i Australien betyder at man aldrig, uanset prisen, får fat i en tyndbenet vin, som ofte kan være tilfældet i Europa. Det er dog ikke ensbetydende med, at man for enhver pris får et godt glas vin. Druerne har nemt ved at blive overmodne, med en overvægt af sødme, der næsten kan virke kvalmende. Australierne er dog blevet meget bedre til at tæmme denne sødme, dels ved at tilsætte kunstig vinsyre under den førstegæring.

Producenter

Der er flere end 2.000 vinproducenter spredt over Australien. De fleste producenter er små med få år på bagen. Af de 2.000 er flere end 1.800 kommet til efter 1970. De fleste producenter er altså meget unge, især set i forhold til Europa, hvor mange vingårde er gået i arv igennem flere generationer. At de fleste er små producenter, er tydeligt når man ser på de fem største producenter i Australien. Hele 94% af den samlede druehøst kommer fra en af de fem største producenter: Foster's, Constellation, Pernod Richard, McGuigan Simeon eller Casella.

Historie

I 1788 bragte admiral Arthur Phillip de første vinstiklinger til Australien. Han medbragte dem fra Kap Det Gode Håb i Afrika. Hans forsøg på at skabe vin på australsk grund fejlede. Men vedvarende forsøg af andre kolonister gav resultat og i 1820'erne var den først vin til salg. I 1822 blev den første vin eksporteret af Gregory Blaxland. I 1830 blev de første vinmarker tilplantet i Hunter Valley. I 1833 medbragte James Busby en håndfuld internationale druesorter fra Frankrig og Spanien. Herfra steg kvaliteten i takt med, at europæiske kolonister ankom til kontinentet med viden og erfaring, fra den mere etablerede vinscene i Europa.

De første vinproducenter havde mange udfordringer. Ikke mindst med klimaet, som var fundamentalt anderledes end det man dengang kendte fra Europa. Men udfordringerne blev tacklet og i 1873 vandt nogle australske vine stor anerkendelse i en fransk blindsmagning. Dette gav genlyd både i Frankrig og Australien og siden da, har australske vine vundet priser for deres vine.

Australsk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

Den australske oprindelsesgaranti hedder Label Integrity Program (LIP). Lovgivningen foreskriver, at såfremt der er angivet et område eller en druesort, skal mindst85% af druemosten komme fra det angivne området eller den angivne sort - yderligere skal mindst 85% af druemosten komme fra den angivne årgang. Er der angivet flere druesorter, skal de angives i faldende orden.

Facts om vinlandet Australien og australsk vin

  • Størrelse: Verdens 6. største vinland (kvantum)
  • Areal: 7,7 mio. km2
  • Indbyggere: 21,3 mio.
  • Opdeling: 7 regioner, der ingen er inddelt i zoner.
  • Bedste regioner:
  • Primære druesorter: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay

Underkategorier
  • New South Wales
    Vinene fra New South Wales er de klassiske australske, som de fleste af os kender. Smagen er moden, sød, fyldig og fyldt med modne bær. Hunter Valley og Cowra er hjemsted for denne stil. Chardonnay druen giver fede vine med tropiskefrugter og toast. Druesorter i New South Wales Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Durif, Merlot, Pinot Noir,Sémillon, Shiraz, Verdelho
  • Northern Territory
    På trods af det gigantiske område, er her næsten kun den bagende varme ørken at finde. Men midt i det hele, har en galning tilplantet 2 hektar med vinstokke, både blå og grønne af slagsen. Området, eller vinmarkerne, hedder Chateau Hornsby. Grundet den ekstreme varme, kan her hvert år produceres nogle af årets første vine fra Australien - og det er måske den historie, frem for kvaliteten, der gør vinene specielle. Naturligt nok, hedder de vine Early Red. Druerne plukkes på slaget til det nye år. Druesorter i Northern Territory Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grenache, Riesling,Semillion, Shiraz
  • Queensland
    Queensland kaldes også for Solskinsstaten og er mere kendt for at producere sukkerrør og tropiske frugter. Klimaet er generelt alt for varmt til vindyrkning, men når først markerne når op i højden og ud mod kysten, bliver det muligt at dyrke selv vin. Queensland står dog kun for beskedne 1% af Australiens samlede vinproduktion og det meste sælges ud af bagdøren - vinene er derfor et sjældent syn udenfor landet. Druesorter i Queensland Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Nebbiolo, Petit Verdot, Sangiovese, Shiraz, Verdelho
  • South Australia
    South Australia står for næsten halvdelen af Australiensvinproduktion, lige fra billig konsumvin til nogle af landets bedste rødvin, især på Cabernet Sauvignon. Som noget helt særligt har Australien og ikke mindst South Australia, nogle af verdens ældste vinstokke. Vinstokkene i South Australia er aldrig blevet ramt af den verdensomfattende phylloxera pest, der hærgede i det 19. århundrede. Vinstokkene står således som de blev plantet. South Australia dækker over et stort geografisk område, der er derfor stor forskel på vinene. Vinene fra Barossa Valley er hvad mange forbinde med traditionel australsk vin: mørk, fyldig og varm. Barossa Valley ligger inde i landet og klimaether er markant varmere end ude ved kysten. Langs kysten ligger adskillige regioner så som McLaren Vale, Southern Fleurieu, Currency Creek, Langhorne Creek og Adelaide Hills. De nyder alle godt af de maritime indvirkninger på klimaet, som giver vine med mere kompleksitet og dybde. Den sydøstlige del af regionen adskiller som igen fra resten. Her finder vi Limestone Coast, som hører til blandt de nye og innovative dele af Australien. Området tæller blandt andreCoonawarra, som af mange regnes for et af Australiens bedste vinområder. Druesorter i South Australia Albariño, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Durif, Grenache, Malbec, Mataro, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, Riesling, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Sémillon, Shiraz, Zinfandel
  • Tasmanien
    Tasmanien er australiens køligste område, hvilket er godt for sarte druesorter som fx Pinot Noir og ikke mindstmousserende vin. Desværre er vejret meget ustadigt, hvorfor regn, hagl og frost kan sætte ind når som helst. Nogle menerklimaet er for køligt til at Pinot Noir og Bordeaux-sorter kan modne ordentligt, det er derfor ikke alle steder på øen der laves rødvin. Hvad der derimod ikke er tvivl om, er kvaliteten af de mousserende vine, der kun bliver mere friske af det køligere klima. Druesorter i Tasmanien Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir
  • Victoria
    De mest individuelle vine fra Australien kommer fra Victoria. De er ekstremt søde, næsten port-agtige, uden dog at være det. Duften er itens med kaffe, rosiner og nødder - søde og mørke toner. Oppe i højderne hvor Yarra Valley ligger, produceres Pinot Noir vine der er næsten europæiske i stilen. Druesorter i Victoria Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Malbec, Merlot, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Shiraz, Syrah, Viognier
  • Western Australia
    Western Australia er et kæmpemæssigt område, som dækker over en tredjedel af Australiens areal men kun har 1,9 mio. indbyggere. Al vinproduktion ligger ved kysten mod syd og sydvest. Druesorter i Western Australia Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Malbec, Merlot, Muscatelle, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, Shiraz, Verdelho

Varer sidevis

Varer sidevis