Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er 125 varer.

Spiritus

(lat. spiritus vini ›ånden i vinen‹) er en drik med et højt indhold af ethanol.
Spiritus kan fremstilles af alle kulhydratholdige råvarer ved gæring, især anvendes korn, roer, kartofler, sukkerrør og druer. Spiritus er nærmest smagløs efter destillationen, men smag fra oprindelsesproduktet kan træde frem ved lagring på fade s.m. smagsstoffer fra fadene som ved fx cognac, whisky og armagnac. Smag i spiritus kan også opnås ved tilsætning af smagsstoffer som fx ved fremstilling af akvavit, likør og bitter el. ved lagring på krydderurter el. krydderier. Grundet den høje alkoholprocent er holdbarheden for spiritus meget lang, hvis den opbevares ordentligt tillukket. Spiritus bruges i marinader, saucer, postejer, desserter og bagværk samt til flambering; bør anvendes sparsomt, som et krydderi. Cognac, brandy, armagnac, frugtbrændevine og brun rom er egnede. I desserter som frugtsalater, iscreme, sorbet finder likøreranvendelse, det samme gælder souffléer og soufflerede omeletter samt flere tilberedninger med pandekager, som crêpes flambées au Grand Marnier el. pannequets à l’impératrice (fyldte bagte pandekager med Maraschino).

Underkategorier
  • Absinth
    Absinth Fremstillingen af Absint forgår ved at man blander fennikel, anis og have-malurt i stærk alkohol, og lader det trække. Absinth blandes med urterne isop og romersk malurt. Den grønne farve kommer af bladene fra klorofylet. Der er ofte 10-15 forskellige urter alt efter hvilken smag du vil fremskaffe. Alt fra citronmelisse og mynte til muskatnød. Absinth indeholder oftest mellem 50-75% alkohol.
  • Bitter
    Bitter Bitter er en spiritus for sig. Der noget helt særligt over en bitter. En god bitter smager faktisk virkelig godt - og så kan den noget ganske særligt. Den kan nemlig give varme helt ned til selv de koldeste fødder og skabe hygge ved selv det kedeligste morgenbord. Bitter er spiritus tilsat krydderier og urter - og blev oprindeligt fremstillet som en drik med medicinsk og opkvikkende formål. Populært skelnes der mellem helbittere, der har en stærk, undertiden kras smag, og halvbittere, der normalt er sødere og federe. En god bitter er aromatisk og smagfuld - og giver varmen helt ned i tæerne...
  • Calvados
    Calvados ...er æblebrændevin fra Normandiet i Nordfrankrig. Den mest ansete laves i Pays d'Auge ( appellation ) i baglandet til badebyerne Trouville og Deauville. Brændevinen laves af æbler gæret til cider, som destilleres i pot still til Calvados, som skal lagres i eg (minimum 2 år til Pays d'Auge) før salg. Den bedste Calvados kan som Cognac og Armagnac lagre i mange år, men det kræver Calvados af æbler med højt syreindhold... En "æblegård" som Roger Groult nær Lisieux har Calvados fra omkring 1900 - stadig drikværdig! Gastronomisk bruges Calvados i madlavning, bl.a. i æblekage, sauce, Café Normand (som irsk kaffe blot med Calva) samt til "Trou Normand" - "normannisk hul" midt i særligt tungt måltid!
  • Cognac
    Cognac Verdens mest berømte destillat af vin ("brandy") som laves omkring byen Cognac i Vestfrankrig lige nord for Bordeaux området. Det første år eller to lagres de bedste Cognacs i nye fade, siden i ældre fade. Vinen lagres her flere år, minimum 2 år til *** eller VS (3 år hvis Cognac'en skal eksporteres), 4 år til VSOP og 5 år til Napoléon, Extra eller andre premium betegnelser. Hvor længe lagringen varer er afhængig af det enkelte hus. Cognac udvikler sig ganske længe, men har ikke gavn af lagring i mere end maximalt 20 år. Under lagringen sker der en vis fordampning, måske 2-3% årligt -"Part des Anges", "Englenes Andel". Selv efter lagring er Cognac'en dog stadig stærk, så i lighed med whisky tilsættes destilleret vand, typisk i flere omgange til en alkohol procent omkring 40. Cognac er delt i flere regioner, hvor Grande (Fine) Champagne - lige syd for Cognac omkring Ségonzac - anses for bedst, fulgt af Petite Champagne. "Fine Champagne Cognac" er blend af Cognac fra disse to områder med minimum 50% Grande Champagne. Ren Grande Champagne kan legalt sælges som "1. Cru du Cognac". Cognac domineres helt af en række meget store huse som Martell, Rémy Martin, Courvoisier, Hine, Hennessy og andre. Begrebet "slots Cognac" er dog begyndt at brede sig, ikke mindst hos ejendomme i de bedste områder, ikke mindst i Grande Champagne. Cognac fra disse mindre domæner er ublandet og ofte ufarvet.
  • Gin
    Gin Gin er en destilleret alkoholisk drik, der er smagssat med Ene (plante)enebær. Gin fremstilles primært i England og anvendes hovedsagelig i aperitif-drinks som gin og tonic, dry martini og Tom Collins. Navnet "gin" stammer fra det nederlandske navn genever, som igen har oprindelse i det franske ord for enebær genièvre, der igen kommer fra latin juniperus, der er det latinske navn for ene-slægten, juniperus communis. Drikken tilskrives en professori medicin, Fransiscus Sylvius i Leiden,[1] der i 1600-tallet benyttede alkohol blandet med enebær som et godt og billigt middel mod smerter i nyrene. Det spredte sig til England, efter at den nederlandske Wilhelm af Oranje kom på den britiske trone i1689. Engelske soldater fik under religionskrigene smag for den. Gin blev som anden brændevin solgt på apoteker og blev benyttet mod diverse plager. Nederlandsk gin, eller genever, er helt anderledes end engelsk gin, som vi kender den i dag. Den fremstilles af byg og lagres ofte på træfade. Det giver en smag, som kan minde om whisky.
  • Grappa & Ouzo
    Grappa En klassisk brændevin fra Italien, som fremstilles gennem destillering af druekvas, som er et restprodukt i forbindelse med almindelig vinproduktion efter druerne presses. Ligesom med rød- og hvidvin bærer Grappa ofte navn efter det område den er produceret. I nogle tilfælde er der også referencer til druetypen som "kvasen" er baseret på. Selvom Grappa grundlæggende set er produceret på et affaldsprodukt, findes der en verden af smag i de italienske brændevine og derfor bør du ikke snyde dig selv for denne smagsoplevelse. Ouzo En anis-baseret brændevin fra Grækenland og grækernes nationaldrik. Ouzo er meget lig absint, blot uden have-malurt. Ouzo er klart, indtil man blander det med vand, hvorefter det bliver mælkehvidt. Dette skyldes at drikken indeholder stoffet anethol, som er opløseligt ialkohol men ikke i vand. Dette danner bundfald, og den hvide farve optræder. Når man blander ouzo med vand bliver alkoholprocenten lavere, og anetholen fælder ud. Det tidligste produktionscenter for ouzo var øen Lesbos, og store mængder af brændevinen bliver fortsat fremstillet der. En af de største producenter er Barbayiannis (Βαρβαγιάννης), som holder til på den sydligste del af øen. I 1932 udviklede man en metode at destillere ouzo på hvor kobberkedler benyttes, og dette regnes i dag som den korrekte måde at lave drikken på.
  • Likør
    Likør Likør på dansk, er en sød alkoholisk drik. Den laves i reglen ved at opløse neutral alkohol i en sød eller krydret drik, typisk frugt, urter, krydderier, blomster, bark eller i vore dage desværre ofte også fløde... Der er et meget stort antal forskellige likører i et meget stort antal kategorier, og betegnelser bruges meget løst. F.eks. er Cherry Brandy, en likør, ikke en brændevin, mens Triple- Sec trods navnet er en ganske sød orangelikør. Likører kan nydes rene, til kaffen, men bruges ofte også i cocktails og long drinks. Ofte bruges likør også til sauce, blandet i kaffe eller til dessert, f.eks. hældt over frugtdessert eller i sød kage. De fleste likører laves af store koncerner som Marnier og Cointreau.
  • Rom
    Rom Destillat af sukkerrør eller på kvaset fra sukkerrør. Laves over det meste af Verden, typisk i de tropiske egne. Mest kendt er måske rom fra Cuba, Jamaica, Barbados, Bahamas, Puerto Rico samt Trinidad og Guyana ("Demerara"), men også Madagascar, De kanariske Øer og andre steder destilleres rom. Rommens smag afhænger som Cognac af råmaterialet samt destillationsformen. Næsten al rom destilleres i såkaldt "Coffey Still" ved kontinuerlig destillation (modsat Pot Still, hvor man destillerer hver portion separat), typisk til 90% alkohol -jo højere, jo lettere spiritus. Det meste rom er hvid, der som regel lagrer på tank, mens mørk rom ofte lagrer i eg , typisk et år eller to. Farven kan passende -som også smagen- justeres med sukkerkulør... Añejo ("årgammel") betegner en lagret rom, som dog ofte er mere end et år gammel! Mount Gay destilleriet på Barbados har lavet rom siden 1703. Det ejes i dag af Rémy-Cointreau og nyder fint ry for sin "Extra Old", selvom den unge Eclipse er mest kendt.
  • Tequila
    Tequila Tequila er en mexicansk brændevin, der fremstilles af saften fra blå agave. Man opdeler Tequila i forskellige varianter: 100% agave (lavet på den blå agave plante), Mixto (min. 51% af produktet er 100% agave Tequila) og Mezcal (en form for Tequila). Forskellen mellem Tequila og Mezcal ligger i, at Tequila er begrænset til Jalisco regionen, mens Mezcal laves i andre regioner i Mexico. "Gold" og "Oro" Tequila, som er gylden i farven, så skyldes det at der er tilsatkaramel og ikke at den er lagret på fad. Inden for 100% agave Tequilaer findes der tre-fire typer: Blanco/Silver (ulagret Tequila, den rene agavesmag), Reposado (lagret på fad, typisk whisky-fade, i mellem 3-12 måneder), Añejo (lagret på fad i min. 12 måneder) og Extra Añejo (lagret ekstra længe på fad – de mest dyre og eksklusive Tequilaer).
  • Vodka & Shots
    Vodka (fra russisk водка diminutiv af voda, "vand") er en klar, alkoholisk drik med mellem 35 og 60 volumenprocent alkohol. Vodka laves ofte på hvede eller kartofler, men også soja, rug og mange andre kornsorter kan bruges. Rusland betegnes af mange som vodkaens hjemland, men også Polen har stolte vodka traditioner. Både i Rusland og Polen drikkes vodka rent, hvorimod vodka i mange andre lande bruges som mixer i drinks og cocktails. En ny trend er så langsomt ved at vinde ind, hvor premium vodka drikkes rent, gerne ved stuetemperatur for at kunne smage alle nuancerne. Indenfor nyere tid er en ny trend (gen)opstået, tilsætning af smag i vodka. Oprindeligt har vodka med vanille, lime eller appelsin altid været populær, og er det stadigvæk. Du kan købe et utal af smagsvarianter, alt fra agurkevodka til mangovodka. Engelske Blavod har som de eneste på verdensmarkedet produceret en sort vodka. Den sorte farve har de opnået ved brug af nogle indiske kryderier, der dog ikke påvirker smagen. Derfor kan Blavod bruges som andre vodaker, og give en spændende visuel oplevelse til dine cocktails. Findes endnu ikke på det danske marked, så vidt vides. Absolut vodka er nok mest kendt for sit skandinaviske design og en holdbar vodka, Absolut er dog langt fra den eneste vodkaproducent som har brugt tid på at designe.
  • Whisky
    Whisky En af de fineste former for alkohol i Verden, skabt ved destillering af maltet byg (slet ikke ulig øl !) Der skelnes mellem to former for whisky, Malt (Single Malt fra ét destilleri), der destilleres dobbelt i pot still (som Cognac ) og grain, der destilleres kontinuerligt omtrent som gin eller vodka -her tillades også andet end byg, og grain laves ofte af hvede eller majs, som ikke er maltet. Et blend af disse to kaldes Blended Scotch Whisky, uanset mængden af malt i blandingen. Den bedste whisky er Pure Malt, lagret markant længere end de 3 år, som er den legale standard, ofte fra særlige destillerier i Highland (Speyside er det største område her), Lowland -syd for skillelinie lige nord for Glasgow- eller Islay (nogle få destillerier på denne ø leverer en whisky, hvor mange hævder at kunne dufte både salt fra havets nærhed og jod). Ët enkelt destilleri Campbeltown sælger under dette navn. En særlig type whisky er "Single Cask Whisky", dvs. whisky tappet direkte fra det fad, hvor whisky'en har lagret, i reglen uden at få tilsat farve (karamelfarve tillades og giver både en dybere farve og lidt sødere smag) eller filtrering . Denne helt tørre whisky kan dog kræve tilvænning og er i reglen bedst med en lille dråbe kildevand oveni.Whisky må ikke sælges med mindre end 40% alkohol, men den bedste whisky fås i reglen ved 43-46% alkohol.

Varer sidevis

Varer sidevis