Kategorier

Fragt
Kundeservice
Der er ingen varer

Den passende vin til din mad

Spørgsmålet om 'hvad vin med hvilken mad' skal besvares så let, som alsidig i dagens udvalg af druer, vine og en bred vifte af udviklings- stilarter.

En passende vin til maden bør ikke dominere maden, men snarere fremhæve de forskellige varianter af den mad og støtte smagen. Til gengæld skal maden hellere ikke, med krydderi, for meget fylde eller ugunstig kombination af varianter, overdøve vinen.

Det gælder også for at overvinde de traditionelle stereotyper: tidligere var det for eksempel mere end normalt at servere hvidvin til fisk og skaldyr. Dette er godt nok i de fleste tilfælde, da især hvidvinens syre nemt kan kombineres med fisk. Ikke desto mindre kan den rigtige vin til fisk også være en fin frugtagtig rødvin såsom en slankere Pinot Noir, en ikke mindre velegnet tung vin eller endda en kirsebær-aromatisk rødvin til retter med krydret saltvandsfisk og krydrede opskrifter fra middelhavskøkkenet.

Selv ved osten gælder ikke altid, hvad der var tendens i årtier: ikke altid er rødvin den passende vin til ost. Især med ung ost harmoniserer tanninerne fra den røde vin ikke godt med ostens æggehvide. Rødvin er det rigtige valg for modnet hård ost. Meget lettere at beslutte sig for er de forskellige hvidvine, hvad enten Riesling, Sylvaner, osv. - hvilke er så alsidige i deres aromaer, hvidvine som i deres forskellige udviklede stilarter er ekstremt variabel, således at en mad-vin-kombination bør være en fornøjelse i at prøve og mindre en udfordring.

Selv til dessert er vin ofte den ideelle følgesvend. Søde vine med deres koncentrerede frugtsmag er ofte det bedste valg, da de afbalancerer ofte for søde desserter godt.

Også mousserende vin kan være en god følgesvend gennem en menu. Dette er ikke et nyt modefænomen: i Italien, Spanien eller Frankrig har dette været ganske almindelig praksis i årtier.

For mere information kan du besøge den ønskede kategori: Her forklarer vi nærmere præcist hvilke vine med hvilke druesorter der anbefales til hvilken mad.

Underkategorier
  • ... asiatisk mad
    Vin til asiatisk madDet asiatiske køkken, om det er den frugtagtige-krydrede thailandske køkken med korte tilberedningstider eller de forskellige regionale køkkener i Kina med længere tilberedningstider og dels den geniale skarphed af indisk madlavning med karryretter, gør valget af vinen til en vanskelig opgave. At tæmme skarpheden kan ikke gøres med hverken vand eller øl eller vin, men kun med mælk eller mælk-lignende drikkevarer som kokosmælk. Hvem stadigvæk gerne vil have en vin til asiamaden, går nok bedst tilbage til en Riesling med nok restsukker eller Gewürztraminer. Ved krydrede og stærke retter, der normalt fremstilles af eksotiske krydderier og ingredienser, kan overraskende nok kun disse vine konkurrere. Til milde krydrede wokretter af kylling, oksekød eller svinekød kan også en saftig, frugtagtig Muscat være det rigtige. Til det rigtige valg af vin til sushi bruger man den viden om, at også til andre fiskeretter kan serveres hvidvin. Den lette sushi er bedre ledsaget af lethed en hvidvin, som ved en tungere og mere garvesyrelastig rødvin. Perfekt for eksempel mousserende Riesling eller hvidvin fra druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc. Disse internationale druesorter er allerede repræsenteret i mange berømte sushirestauranter. Men også rødvin finder deres plads i det kinesiske køkken. For eksempel harmonerer den sprøde Peking-and ideelt med en tør Merlot. Hvis andebryst er stegt i fedt, har den brug for en Pinot Noir, i sojasovs marinerede kødretter dog drager fordel af en fyldig og fløjlsagtig rødvin.
  • ... desserter
    Vin til desserterVed vin til desserter er reglen, at sødmen af vinen skal i det mindste nå sødmen af desserten, endda bedst overskrede lidt. Søde vine er den bedste følgesvend til mindre søde desserter og derfor let at kombinere med bær, eksotiske frugter og meget vinvenlige mandel- og nøddekage. En virkelig lækker vin til dessert er Muscat, fordi den i buketten ofte bringer eksotiske aromaer med sig. Kongen af dessertvine er isvin, som kun kan en gang imellem produceres i nogle år. Det er ofte det bedste valg blandt vinene til dessert, fordi den i bedste tilfalde bringer koncentreret sødme med lidt syre, hvilket resulterer i en særlig afbalanceret smagoplevelse. Ligeså spændende , men også en fornøjelse for tilhængere af tørre vine er sorbet med mousserende vin. Letheden af den kølige halvfrosne mad kombineres ideelt med kulsyre og finessen af mousserende vin. Således kan mousserende vin fungere som ingrediens samt akkompagnement. Ligesom stille vine er mousserende vine tilgængelige i forskellige smagsretninger. Mange vine er også alenestående perfekte som dessert. Simpelthen ikke bruge den "faste" del og servere en særlig vin ren. På den måde kommer aromaerne og den unikke smag af vinen særligt godt frem.
  • ... fisk
    Vin til fiskTraditionelt drikkes mere hvidvin med fisk, selvom rødvin er ideel til en bred vifte af fisk og skaldyr. Især hvid og mager fisk som torsk, havaborre, havtaske, rødspætte og søtunge har en let og meget subtil smag. Ved skånsom tilberedning harmoniserer til disse retter, en tør til halvtør hvidvin som Pinot Blanc, Riesling og Sylvaner. Beslut i henhold til din egen personlig smag, hvilken vin til fiske du serverer og altid tag hensyn til tilberedningsmåden af fiskeretterne. At riste og at grille giver fisk meget mere karakter, men også slående bitterstoffe. Retter med saltvandsfisk, hvor kødet smager mere krydret og retter som rødspætte med bacon eller stegt eller grillet fisk med urter eller limesmør, er nødt til at ledsages af en lidt stærkere vin, såsom en fad-modnet Chardonnay, en Sauvignon Blanc eller en Sylvaner. Fede fisk som laks, makrel eller ål har en naturlig smag, der er meget stærk. Vær også opmærksom på, når du vælger vin til fisk, hvilken type tilberedning der er tale om. Ristning af lakseschnitzel giver fisken mere karakter, som den rigtige vin så også skal vise. En Bourgogne, modnet i egefad, er den ideelle vin til fisk. Men hvis du kun vil servere kold laks med lidt peberrod og dild, opnår denne ret, med en halvtør til tør vin med balanceret syrlighed, såsom Sauvignon Blanc, en delikat baggrund. Til kraftigt stegt skaldyr - eller det kulinariske højdepunkt hummer - anbefales en Chardonnay eller en fyldig. Pinot Gris.
  • ... fjerkræ
    Vin til fjerkræNår du vælger vin til fjerkræ spiller primært arten af fjerkræ en vigtig rolle. Til sart kyllingekød kyllingekød passer mildere hvide vine eller frugtagtige rødvine med lavt syreindhold. Til mere kraftfuldt og mere fedtet kød af gæs og ænder passer mere kraftfulde hvide vine med syre eller fyldige, rige, tanninrige rødvine. Så for eksempel, passer til en klassisk helstegt kylling en kraftfuld Riesling. Også egnede som en vin til fjerkræ er Sylvaner eller Pinot Blanc med mild syre og koncentrerede frugtaromaer. En spicy kylling i karry sauce - med chili, hvidløg og citrongræs - og mange asiatiske og eksotiske krydret retter kan - kun en stærk hvidvin sættes imod. Vi anbefaler en Riesling med lidt restsukker eller den alsidige Gewürztraminer. Hvis du foretrækker en moderne ung vin til fjerkræ, så er en fin krydret Sauvignon Blanc et godt valg. En klassisk ret, som tog verden for lang tid siden, Coq au Vin. Udarbejdet i fred og ro før ankomsten af gæsterne, er en del af repertoiret af hver krævende vært. I Frankrig siger man til emnet vin til fjerkræ og Coq au Vin, at en flaske Bordeaux er til kokken og en flaske til saucen, hvor kyllingen koges i. En velafbalanceret Pinot Noir med frugt og afbalanceret syrlighed er den foretrukne vin til fjerkræ her. Fremragende partner for traditionelt forberedt gås eller sprød and er en værdig Pinot Noir eller væsentlige Bordeaux-relaterede blandinger af Cabernet Sauvignon og Merlot. Stjernekokke anbefale disse druesorter som en vin til fjerkræ, da den holder de høje fedtindholde konsistenser i balance. Helt anderledes forholder det sig med en let, kaloriearm ret ligesom stegt kalkunbryst. Det kræver som baggrund en tør vin, der kan have en ganske mærkbar syre.
  • ... grillmad
    Vin til grillmadDen rigtige vin til grillet kød afhænger af, hvilken type kød, krydderier og tilberedelsen: Er det mildt hvidt kød af kalkun eller kylling eller en mere kraftfuld stykke oksekød eller kalvekød? Er kødet marineret eller ej, måske endda med stærk marinade? Hvor meget er kødet grillet - hvor stor er andelen af ristede bitterstoffer? Det er rigtigt, at den populære mening 'kun stærk rødvin' er det rigtige valg at blive relativiseret. Ved mildere kød og krydderier og forsigtigt tilberedelsen er en hvidvin med stærk krop og stor syre, såsom en Rheingau-Riesling eller en fyldig Chardonnay faktisk en lige så forbløffende som opløftende kombination med kød. Frem for alt under hensyntagen til højere udetemperaturer, hvor en hvidvin ofte føles mere behagelig. Når rødt kød er i spil eller stærke krydderier og stærkere bitterstoffer forbliver for de fleste kendere (selv blandt sommeliers er man ikke enig ...) kun rødvin med en stærk struktur og mere nærværende surhedsgrad. En Pinot Noir er kun et godt valg, hvis den er kræftig og frugtagtig. En Lemberger kan være et meget godt valg med den passende udvidelse. De stadig plantete vinstokke fra Cabernet-familien med alle relaterede nye sorter producerer vine, hvorsmagen sikker er så robust at modsætte sig bitterstofferne nok. En Merlot kunne man tænke sig, hvis den er meget koncentreret i sin grundlæggende struktur. En renæssance er oplevet i nogle tyske dyrkede områder af Sankt Laurent, som med sine rød-frugtagtig aromaer kan være det første valg til grillning.
  • ... lammekød
    Vin til lammekødLam har en stærk smag, der kræver en vin, der har en bestemt aromastruktur. Hvis lammet er kogt eller stuvet, er aromaerne normalt indgået i saucen og bliver så perfekt til en elegant, finfrugtig rødvin. En stærk Spätburgunder er helt sikkert det første valg, også en Lemberger gør bestemt en god figur som en vin til lam. Ikke så velkendt som en druesort, men helt sikkert meget velegnet er renæssancen St. Laurent med sine rød-frugtagtige aromaer. Hvis lammet er grillet, frisættes bitterstoffer, som kræver en mere kraftig vin med lidt mere kompleksitet og en tilstrækkelig tanninstruktur. Vin fra Cabernet-familien passer godt, men også Merlot og Syrah. En Dornfelder kan være en god vin til lam, men det bør være en højkvalitetsvin, der ved hjælp af udbyttereduktioner blev bragt til en højere koncentration af aromaer. Brugen af lamkød i karry bliver stadig mere populær. Hvis eksotiske frugter tilsættes, såsom mango eller ananas, er en vin med lignende aromaer egnet , såsom en Riesling Spätlese eller en Chardonnay. Afhængigt af, hvor skarpe currys er designet, kan man også gribe til en Riesling med restsødme fra Mosel, hvilket, takket være dets lave alkoholindhold, står som et ideelt selskab til maden. Så stor paletten af lammeretter er, er sortimentet af egnede vine lige så brede. Holder du dig til nogle få grundlæggende regler, kan intet gå galt. Til currys og asiatiske lammeretter anbefales generelt hvidvin. Ragouts eller stegemad på den anden side får en fordel ud af magten og tanninstrukturen af en rødvin.
  • ... okse- & kalvekød
    Vin til okse- og kalvekødIdeel ledsager til lette retter som kalvekoteletter med ris eller wienerschnitzel med persillekartofler er mousserende hvidvin, lidt frugtagtig eftersmag såsom Riesling, Sylvaner og Sauvignon Blanc. Men tilsætter du kalvekoteletterne lidt salvie, giver citron på din wienerschnitzel, så betyder det for dig at du selv skal opdage de forskellige nuancer mellem din hovedret og vinen. Dette gælder også for den klassiske Ossobuco alla Milanese. Byd på Sylvaner, Riesling eller Pinot Gris, som meget vel kan have en skarp surhed. Til stærke retter, en stærk kalvefilet med peberskorpe, en krydret fyldt kalvebryst eller Saltimbocca med parmaskinke og salvie serveres en fyldig hvidvin, såsom Pinot Gris, Riesling Spätlese eller en tør Gewürztraminer. En vigtig rolle i den korrekte vælg af rødvin til kalvekød siller tilberedningen af kalvekødet ved retter som kalvelever eller -nyrer på engelsk måde med bacon og kapers. Den lidt sur smag kan perfekt kombineres med en Frühburgunder eller en Pinot Noir. Ved vælg af vin til oksekød er det især tilberedningen som skal tages hensyn til. Hvis kødet har simret langsomt passer en moden rødvin perfekt, da det mildere syre ideelt harmonerer med de koncentrerede kødaromaerne. Hvidvinselskere kunne også få fat i en flaske hvidvin, men det skal være en, der kan holde trit med en kompleks syrlighed og stærk krop: en tør Riesling er her første valg. Endvidere bør krydderier af oksekød bemærkes: jo stærkere krydderi, jo stærkere vin til oksekød. Med en Cabernet Sauvignon som vin til oksekød kan intet være forkert her.
  • ... pizza & pasta
    Vin til pizza & pastaTage dig lidt tid for at vælge den rigtige vin til et hyggeligt måltid med Pizza, Pasta & Co. Et par grundlæggende regler giver dig mulighed for at have fantastiske smagoplevelser. Kun måden maden tilberedes på besvarer spørgsmålet: Hvilken vin til pizza og pasta? Vi anbefaler at lave maden med hensyn til vinen, fordi du ikke kan ændre vinen, men i høj grad forberedelsen af din mad. Når du vælger vin til pizza, skal pizza altid respekteres. Pålæget bestemmer valg af den rigtige vin. Forsigtighed anbefales, når du vælger pizzaer med fisk og skaldyr, ansjos, oliven og stærk parmaskinke. Den intense proteinsmag - kaldt umami - kan intensivere opfattelsen af syreindhold i vinen og kan føre til opfattelse af en metallisk smag. Vi anbefaler derfor en ikke for sur vin til pizza. Når pizzaen ikke er meget krydret, gør en Pinot Gris, Pinot Blanc eller en Chardonnay sig gældende. Alternativt serveres en fin rødvin. I århundreder var vin til pasta, i middelhavslandene, ingen drikkevare, men en fødevare der har været brugt til madlavning og drikke til middag, det var også vigtigt energileverandør. I samspillet mellem vin og pasta alene bestemmer saucen dit vinvalg. Vælg en frugtagtig Riesling eller Sauvignon Blanc til en cremet pasta med ost og flødesauce. Til typiske middelhavsretter som spaghetti vongole eller Tagliatalle al Lepre (kanin) passer perfekt Pinot Noir Rosé eller en sprød, ung Blanc de Noir. En Merlot, Saint Laurent eller vine fra Cabernet-familien skal derefter ledsage kraftige røde vine til aromatisk pasta med bolognesesauce eller tomatsauce og lasagne. En harmonisk kombination af vin til pizza og pasta kan derfor kun opnåes, når vin og mad er meget ens, det vil sige, råvarer og ingredienser, tilberedelsen af retterne bør sikre smag og duftintensitet. Vin til pizza og pasta er altid lige partnere i disse middelhavsretter. Spørgsmålet om, hvorvidt kombinationerne her er korrekte eller forkerte, opstår imidlertid ikke - det er din smag eller dine gæster alene.
  • ... skaldyr
    Vin til skaldyrNår man spørger 'hvilken vin til skaldyr?' (krebs- og skaldyr) afhænger det af tilberedningsmetoden og de medfølgende saucer. Hvis dyrenes kød er temmelig mild i smag, bør en hvidvin være det første valg. En Riesling, en Sylvaner eller Sauvignon Blanc er her i den første række af anbefalinger til vin til skaldyr. Jo mere krydret sausen er , og jo mere bitterstoffer (for eksempel ved grillede skaldyr) der er til stede, desto kraftigere skal vinen være. Udover Riesling, Sylvaner og Sauvignon Blanc, som også skal være udstyret med lidt mere syre, så vil en fyldig Chardonnay også være en mulighed. Til hummer kunne man bruge en mild Riesling med restsødme, fordi sidstnævnte understreger de subtile aromaer. For østers har det længe været tradition at tilbyde en mousserende kvalitetsvin. Hvorfor ikke servere en drueren mousserende vin som er lavet på traditionel flaskefermentering? Skaldyr kan også tilberedes i panden eller grillen, hvor de udvikler stegearomaer. Dette suppleres med en lys, frugtagtig rødvin, som kan blive desto kraftigere jo mere intens stegearomaerne bliver. En let afkølet Frühburgunder eller en ikke for sprudlende Spätburgunder er elegante fødekammerater her. Uanset om rødvin eller hvidvin - vin til skaldyr er særlig god, når den er mindst lidt afkølet.
  • ... svinekød
    Vin til svinekødDen grundlæggende regel for vin til gris: til retter af krydret og solidt svinekød serverer man en syre-rige, krøftig og ikke alt for kompliceret vin. Vin til svinekød bliver mere og mere populær, selvom traditionelt også gerne bliver serveret øl. En med peber og hvidløg kryderet svinemørbrad bliver lige så godt ledsaget af en stærk rødvin som af en øl. En Pinot Noir med frugtagtig fylde, modenhed og syre, for som eksempel et godt valg som vin til svinekød. Vin til svinekød er også den perfekte ledsager under grillsæsonen. Lækker svinekødsbøffer fra grillen udendørs er en absolut delikatesse. Grillsmagen og aromaerne af i egetræsfade modnet vin forenes. Nyd med dine venner i en varm, venlig selskab vin til svinekød: Pinot Noir, Saint Laurent, Dornfelder for exempel er her - afhængig af forberedelsen af grillmaden - første valg. Da i en større gruppe er mange venner af hvide vine, anbefaler vi også en Riesling med sprød surhedsgrad til grillmad, Grauburgunder eller Sylvaner. Disse sorter er ideelle til grillet svinekød. Som vin til for eksempel koteletter eller schnitzel med salat anbefales hvidvine med friske og fed smag. Sylvaner, Sauvignon Blanc og Riesling er sikker en god kombination til maden. Til svinefilet der bringer lidt mildere smag med sig, serveret med gorgonzola sauce, er det i det sidste ende saucens smag der bestemmer over valg af vinen. Her ville for eksempel en rødvin med saftig fylde som Saint Laurent eller Pinot Noir passe perfekt. Som du kan se: Når du vælger den rigtige vin til svinekød, har du en række kammerater til rådighed. God fornøjelse med at udforske!
  • ... vegetarisk mad
    Vin til vegetarisk madVegetariske måltider bliver mere og mere populære, opskrifterne er bliver mere og mere varierede, kombinationerne er uendelige, og dukker spørgsmålet om vin til vegetarisk mad med stigende hyppighed op. Især om sommeren er lette måltider med salater, rå grøntsager og lavt-dampede grøntsager i middelhavsstil populære. Her skal den medfølgende vin være lys, frisk og have slank krop. En Riesling egner sig, en Pinot Blanc og en ung Sauvignon Blanc er et godt valg for vin til vegetarisk mad. Hvis grøntsagerne er lidt kraftigere i smagen, fordi de blev gratineret i ovn eller mere moden ost er med i spillet, skal de hvide vine være betydeligt kraftiger. En Chardonnay eller en rig Grauburgunder er tænkelig her. Skulle der anvendes køderstatninger og stærke saucer, gælder som vinanbefaling det samme som for rødt kød: kraftfulde, tanninrige rødvine som Cabernet, Merlot, og ved tilstrækkelig struktur, Pinot Noir også, er her ideal. Skulle grøntsagerne være stærkt kryderet, som det ikke er ualmindeligt i indisk, thai eller kinesisk køkken, kan ofte kun en Riesling med noget restsukker eller robust Gewürztraminer matche.
  • ... vildt
    Vin til vildtUanset hvilken ret du vælger: Vin er som uundværlige partner med i spillet. Levemåden af vildt, alt foran ernæringen, sikrer den delikate smag. Den passende vin til vildt bør derfor altid kunne holde trit med den markante smag. Hvilken vin er egnet til vildt, afhænger af typen af kød og dens tilberedelse. Bliver vildt (vildsvin, kanin, fjerkræ) kogt forsigtigt og med mildere krydderier, er bestemt stadig en hvidvin med tilstrækkelig stærk krop et godt valg som tilbehør. En Chardonnay er lige så tænkelig som en Riesling med mærkbar surhed. Hvis kødet bliver braiseret i ovnen eller grillet, så vil kraftige aromaer dukke op bitterstoffene sætter accenter, så er en tanninrig rødvin med mere omfattende struktur, det første valg. En Pinot Noir anbefales uden tvivl. Under alle omstændigheder er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, samt nye sorter Cabernet Mitos, Cabernet Dorsa perfekte vin til vildt. Deres tanniner og smag giver den nødvendige modsætning, vinene skal bringe med dem for at kunne konkurrere med krydrede vildtretter.